Аляска по праву пишається своєю популяцією чорної тріски, найбільшої у світі. Для її збереження та забезпечення раціонального промислу встановлено жорсткі норми та правила. Чудове біле м’ясо чорної тріски з його бархатистою текстурою має незрівнянний смак, незалежно від способу приготування. Солодкуватий, ніжний і водночас надзвичайно насичений смак чорної тріски Аляски дозволяє використовувати її для приготування різноманітних страв – від найпростіших до вишуканих.
Інгредієнти (6 порцій):
- 2 ч. л. лимонного соку
- 1 стручок ванілі
- 120 мл теплої води
- 3 г морської солі
- 60 мл оливкової олії
- 80 мл білого винного оцту
- рослинна олія для змащування форми
- чорний мелений перець за смаком
- 6 філе чорної тріски на шкірі, вагою по 120 г кожне
- 100 г води
- 50 г коричневого цукру
Для гарніру:
- 450 г суцвіть брокколі
- 1 ст. л. оливкової олії
- 1 ч. л. гострого червоного перцю в пластівцях або 1 свіжий гострий червоний перець, дрібно нарізаний
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
Приготування:
- У сотейнику змішати цукор, воду та лимонний сік. Стручок ванілі розрізати вздовж навпіл, кінчиком ножа вишкрябати насіння і додати в сотейник. Довести до кипіння на середньому вогні та проварити до повного розчинення цукру. Зняти з вогню і додати сіль, оливкову олію та оцет. Перемішати. Опустити в маринад філе чорної тріски, шкірою нагору, щоб м’ясо було повністю покрите маринадом. Залишити маринуватися на 12-25 годин.
- Розігріти духовку до 230 °С. Дно форми для випічки з низькими бортами застелити фольгою, змастити тонким шаром олії. Філе дістати з маринаду, перекласти у форму, приправити перцем. Готувати 7-9 хвилин, поки філе стане матовим всередині.
Для приготування гарніру в сотейнику розігріти на середньо-сильному вогні оливкову олію, додати суцвіття брокколі, закрити кришкою і готувати, часто струшуючи сотейник, приблизно 5 хвилин. Додати гострий перець (пластівці або нарізаний), перемішати. Перед подачею приправити сіллю та перцем до смаку.
#askforalaska #alaskaseafood #eatAlaska